Türkiye’nin şeftali ve armut üretiminde önde gelen Bursa’nın Gürsü ilçesindeki bahçelerde seyreltme çalışmaları sürerken personeller molaları hariç 8 saatlik çalışmaya 1200 lira yevmiye alıyor.
Bu yıl santa maria armudunda 45 bin ton, devecide 50 bin ton, şeftali ve nektarinde ise 15 bin ton randıman beklenen Gürsü Ovası’nda yüksek kalite maksatlı yapılan tekleme çalışmaları devam ediyor.
Temmuzda hasadına başlanacak şeftali ve armutta hem ağacın ziyan görmesini önlemek hem de iri ve kaliteyi meyve üretimini yakalamak için yapılan seyreltme süreci üreticilere ek maliyet getiriyor.
Bahçedeki randımana nazaran çalışan tarım personelinin sayısı değişkenlik gösterebiliyor. Personeller hasada nazaran daha kolay olan bu çalışmada, koldaki olgunlaşmamış meyveleri koparıp yere atıyor.
İşçilerden Mehmet Maraba, Trabzonlu olduğunu ve Bursa’da yaşadığını belirterek, yıllardır bahçelerde tekleme ve hasada gittiğini söyledi.
Seyreltme için sabah 07.00’de işe başladıklarını ve akşam 17.00’de paydos ettiklerini tabir eden Maraba, öğle bir saat yemek molası verdiklerini ve 15’er dakikalık da küçük molalarının olduğunu anlattı.
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez ise bu çalışmanın maliyetlere tesirinin olduğunu söz ederek, “Armutta kilogram başına 2,5 liraya varan tekleme maliyeti binecektir. Şeftalide ise 2 liranın altında 1,5-2 lira ortasında bir maliyet oluşur. 500 ton armutta 1 milyon 250 bin lirayı buluyor tekleme maliyeti” diye konuştu. – BURSA
More Stories
Bursa BUSKİ su kesintisi! 25-26 Haziran Bursa’da su kesintisi ne vakit bitecek, sular ne vakit gelecek?
Kuzey Makedonya ve Türkiye Ortasında Parlamentolararası İşbirliği Güçleniyor
Kanser Hastası Yaşar Ünsever, Hastanede Evlendi